Dlaczego zywnosc modyfikowana wzbudza kontrowersje

Dlaczego zywnosc modyfikowana wzbudza kontrowersje

Według Komisji Kodeksu Żywnościowego Organizacji Narodów Zjednoczonych, żywność jest uważana za bezpieczną „Jeśli to nie spowoduje szkód dla konsumenta, gdy przygotowywane i / lub spożywane zgodnie z jego przeznaczeniem”. Oznacza to, że jedzenie powinno być wolne od zanieczyszczeń, podróbkami, naturalnie występujących toksyn i wszystkich tych substancji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Już od pierwszych dni istnienia ludzkiego, dostępu do dobrej jakości żywności, w szczególności bezpiecznej żywności jest jednym z najpilniejszych i najważniejszych pytań dla ludzkości. Przez wieki ignorancji, doświadczenia i metodologii prób i błędów, dowiedzieliśmy się, że bezpieczna żywność jest nie tylko podstawowym warunkiem przetrwania człowieka, ale także natury i nieodzownie związana z aspektów społecznych, ekonomicznych i etycznych naszego życia. Dzisiaj narody na całym świecie potwierdzają, że bez poręczenia bezpiecznej żywności, powodzenie w sensie zbiorowym jest daleko. Na podstawie tych konkretnych wniosków, jest obecnie niezwykle ważne, że możemy poszerzyć naszą wiedzę dotyczącą obecnej sytuacji światowej i ponownie ocenić nasze strategiczne podejście, które będą potrzebne do węzłów trywialnych zawiłości zapewnienie bezpieczniejszego i zdrowszego jedzenia dla każdego człowieka na świecie ,

W ciągu ostatnich kilku dekad, kwestia zapewnienia odpowiednich standardów bezpieczeństwa żywności przekształciła się w znacznie bardziej skomplikowany problem z szeregu połączonych ze sobą czynników, które należy uwzględnić. Z jednej strony, postęp naukowo-technologiczne, takie jak rozwój precyzyjnych urządzeń analitycznych i ulepszonych technik rolniczych i konserwatorskich pozwoliły nam ocenić i wyeliminowanie wielu istniejących potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa.
Artykuł napisany przez: